Hverdagen

Jul i nr 4

Klokken er 7, det er tidlig morgen og kalenderen fortæller mig, det er den 24. december. December har været en hård måned, en måned jeg hellere havde glemt eksisterede, pillet den ud af kalenderen og krøllet den sammen i et hjørne af en skraldespand. Men udover den er hård, så er det også den søde juletid, det er måneden der får os til at tænke tilbage på året der gik og på det nye år der er på vej. Det er her hvor vi lover os selv og vores nærmeste en masse godt i året der kommer, bilder os selv ind at i det nye år bliver alting anderledes. Bedre.

Jul har aldrig været min favorit højtid, men tøserne elsker det. De elsker nisserne, drømmene om alle de narrestreger nisserne kan finde på og alle de skønne gaver, de skal finde under træet. I år har ikke budt på narrestreger fra nisserne, jeg har ganske enkelt ikke orket, men jeg har forsøgt at være nærværende og til stede, selv når energien var løbet ud og jeg ikke kunne mere. Da december startede, tænkte jeg at det trods alt ikke var første jul uden Niels, vi have jo da fejret julen sidste år. Men jeg må erkende at jeg nok var så meget i chok sidste år, at jeg bare handlede, jeg købte gaver og lavede mad i et panisk forsøg på at slette det skete – der var i hvert fald ikke meget rigtig jul over det. Det er der egentligt heller ikke i år. Men mere end sidste år. Så måske det bliver bedre næste år? Vi er her endnu og det er lykkedes at invitere julestemningen ind i nr 4 også…

 

Selve juleaftensdag står, for os, på at lave mad det meste af dagen. Ældsten skal med kirkekoret ned og synge på plejehjemmet og i kirken og synge til julegudstjenesten. Så for første gang i en menneskealder, deltager jeg i en julegudstjeneste. Jeg er hende den “irriterende” mor, der tager billeder af sit barn og er himmelhenrykt stolt af at det er mit barn der står med rank ryg og synger julen ind. Men, det gør mig stolt, det lille væsen, der har oplevet så meget, ingen børn burde, tager glad på plejehjemme for at give de ældre en dejlig juleaften – jeg kan da ikke være andet end stolt?!

Bagefter kommer min ældste og bedste veninde, og går tur i skoven med os alle og så skal julen spises – vi skal mæske os i både and og flæskesteg og vi skal have fløderand og risalamande (har ingen anelse om hvordan man faktisk skriver det korrekt) og der er gaver under træet. Det skal nok blive en glædelig juleaften. Jeg håber det også bliver en glædelig jul for jer, der læser med, og jeres nærmeste.

 

Hvad er jeres juletraditioner?

2 thoughts on “Jul i nr 4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *